Groepsbegeleiding


Dagbestedingslocatie de Lindehoeve

Dieren en houtbewerking

Op de Lindehoeve is er veel te doen. Op dit moment staan er reeds varkens en shetlanders, maar we zijn voornemens om ook kippen, schapen en konijnen te huisvesten. De dagdagelijkse taken bestaan uit de verzorging van de dieren in de breedste zin van het woord: niet alleen voorzien in eten en drinken maar ook het schoonmaken van hokken, hekwerken controleren, gezondheidsklachten van de dieren signaleren, aaien, borstelen enz. Daarnaast kunnen er hokken gemaakt worden, waarbij cliënten ondersteunen.

Groenvoorziening

Er is ook veel in de groenvoorziening te doen: grasmaaien, bladeren vegen, paadjes vrij maken van planten enz. We hebben een grote moestuin die onderhouden moet worden. Van het planten van zaadjes tot het winterklaar maken. Daarbij wordt ook meteen een beroep gedaan op de zelfstandigheid: samen soep maken van de geteelde groenten bijvoorbeeld. Cliënten bewust maken van gezonde voeding maar ook hier zelf iets mee leren maken. Tevens zijn er vele fruitbomen. We kunnen samen lunch en tussendoortjes maken, maar ook samen gerechten leren maken. Middels stappenplannen, aangevuld met picto’s kunnen de cliënten hun kook skills uitbreiden. Ook dit zal een vast thema zijn binnen onze dagbesteding.

Creatief

Mochten deze facetten nu niet aansluiten bij de cliënten, of hebben zij even wat meer rust nodig, dan is er ook nog de mogelijkheid om gebruik te maken van ‘het Clubhuis’. Op de Lindehoeve staat een gebouw met een grote keuken, gespreksruimte, kantoorruimte en een groepsruimte. Hier is de mogelijkheid om creatief bezig te zijn. Van kleuren tot verven, keramieken, mozaïeken, shirts en schoenen verven, noem maar op. Thema’s worden hierbij natuurlijk ook ingezet, denk aan seizoenen, kerst, Pasen etc.

Zelfredzaamheid

Het zo zelfstandig mogelijk functioneren van de cliënten is een belangrijk punt. Naast het bereiden van lunch/maaltijden komen er ook kleine huishoudelijke taken bij. Van afwassen tot schoonmaken, maar ook het wassen van de overalls bijvoorbeeld.

Ontspanning

Iedere dag zal er ook een moment van ontspanning zijn. Prikkels dienen verwerkt te worden en iedereen mag dat op zijn eigen manier doen. Muziek luisteren, dansen, voetballen, basketballen, tekenen; veel is mogelijk. Onze dagen worden allemaal afgesloten op een ontspannen manier en een groepsafsluiting. Hier wordt iedere keer geëvalueerd en samen besproken hoe iedereen de dag heeft ervaren. Het ontwikkelen van zelfreflectie is een belangrijk punt in de ontwikkeling van een identiteit. Maar ook samen terugkijken naar de dag, elkaar complimenten geven en bespreken hoe we het de volgende keer wellicht anders kunnen doen. Autonomie van de jongeren blijft een groot terugkerend punt.

Naast de dagbesteding is er de mogelijkheid individuele begeleiding in te zetten.

De Lindehoeve Geleen is een samenwerkingsinitiatief met:

n-joyathome.nl

www.zorgenenzolimburg.nl

Cursusaanbod

Herstellen doe je zelf

Met de cursus ‘Herstellen doe je zelf’ leer je actief bezig te zijn om aan je eigen herstel te werken. Hiermee geven we jou handvaten om zelfredzaam te zijn en hoe je dit ook vast kan houden. Denk hierbij aan een dagelijkse uitdaging vanwege een psychische belemmering, zelfstandig wonen en het onderhouden van je eigen sociale contacten.
Het is een resultaat gerichte cursus die jou significant hoger laat scoren op Empowerment, hoop en (zelf)vertrouwen.

De cursus bestaat uit 12 wekelijkse bijeenkomsten, geleid door twee cursusleiders die ervaring kundig zijn en de cursus zelf gevolgd hebben. Er worden thema’s besproken die gericht zijn op het herstel:

  • De persoonlijke betekenis van herstel
  • Wensen voor de toekomst
  • Stellen van doelen
  • Maatschappelijke participatie
  • Rollen in het dagelijks leven
  • Persoonlijke waarden
  • Sociale steun uit je directe omgeving
  • Hulpbronnen
  • Empowerment
  • Assertiviteit

(bron: Cursus ‘Herstellen doe je Zelf’ – Kenniscentrum PhrenosKenniscentrum Phrenos)

Mentale gezondheid
Vera
Vera Petruska, Cursusleidster Herstellen doe je zelf

Wil jij je aanmelden of heb jij vragen over deze cursus?
Neem dan gerust contact op met ons. Dit kan telefonisch via 06-46169969 of stuur een email naar timothy@meisenzorg.nl